ΤΕΥΧΟΣ No 229 / Σεπτέμβριος-2003

ΔΩΣΤΕ… ΦΤΕΡΑ ΣΤΟ PC ΣΑΣ


PROJECT ΤΟΥ ΜΗΝΑ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ PC ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ
Εάν το PC σας παρουσιάζει συμπτώματα κατάπτωσης, του χρειάζεται μία δόση από τις συμβουλές και τις τεχνικές που παρουσιάζουμε στο μεγάλο αφιέρωμα αυτού του τεύχους. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες τεχνικές, ρυθμίσεις, κόλπα και εδικά προγράμματα, πολλά από τα οποία θα βρείτε στο User Tools 2003 του συνοδευτικού CD για να κάνετε το PC σας να δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ON-LINE ΑΓΟΡΕΣ
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανοίγει νέους ορίζοντες για τους καταναλωτές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αναζητήσουν τα καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα που προσφέρει η παγκόσμια αγορά.
Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με το εάν θα πρέπει να εξετάσετε τις προσφορές που παρέχουν οι δικτυακές επιχειρήσεις, αλλά με το πώς θα μπορέσετε να τις εκμεταλλευτείτε, αποφεύγοντας τα προβλήματα ή τις παγίδες που μπορεί να κρύβουν.
___________________________________________________________

ΘΕΜΑΤΑ
COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ PLUS
Το "Computer Για Ολους" βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι από το επόμενο τεύχος θα βρίσκετε κάθε μήνα στις σελίδες του και στο CD του κατ’ αποκλειστικότητα για την Ελλάδα τα καλύτερα άρθρα και προγράμματα από το κορυφαίο περιοδικό πληροφορικής "PC Plus", αλλά και το επίσης καταξιωμένο "PC Answers".

DOWNLOADING ME GPRS
Αν και είναι πιθανώς ελκυστικότερη για τον κάτοχο ενός laptop, μία σύνδεση GPRS μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και στον home user που… δεν θέλει να πληρώνει πολλά. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς θα συνδεθείτε με το κινητό σας, τι ρυθμίσεις θα πρέπει να κάνετε και κυρίως πόσο θα σας κοστίσει.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ… ADSL
Εγκαταστήσαμε μία γραμμή aDSL και σας παρουσιάζουμε τη διαδικασία, τη γραφειοκρατία των εταιρειών, τα προβλήματα που συναντήσαμε και, βεβαίως, τη λύση τους. Τι ταχύτητες επιτύχαμε και πόσο πληρώσαμε για όλα αυτά Οι απαντήσεις σε ένα άρθρο που είναι βγαλμένο μέσα από τη ζωή.


ΨΕΥΤΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET
Master και διδακτορικά διπλώματα μαϊμούδες, ίδια και απαράλλαχτα με τα αληθινά, απονέμουν πολλές εταιρείες στο Internet. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές αρκετά χαμηλές.

ALLAN TURING
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τη ζωή του μεγάλου Βρετανού μαθηματικού, ο οποίος συνεισέφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επιστήμες των μαθηματικών, της φιλοσοφίας και της κρυπτανάλυσης και έμεινε στην ιστορία για τις εργασίες του στην επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή ευφυΐα.
___________________________________________________________

SOFTWARE REVIEW
NERO 6.0 ULTRA EDITION
Το δημοφιλές πρόγραμμα εγγραφής Nero έφτασε αισίως στην έκδοση 6. Η νέα έκδοση αποτελεί μία ριζική αναβάθμιση, μετατρέποντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή της Ahead σε μία ολοκληρωμένη σουίτα η οποία προσφέρει πολύ περισσότερα από την κλασική αποστολή της, που είναι η εγγραφή και επανεγγραφή οπτικών δίσκων παντός τύπου.
___________________________________________________________

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ PCs ΜΕ € 1.500
Οι εξελίξεις στην αγορά της πληροφορικής "τρέχουν" με ιλιγγιώδη ρυθμό και νέα υποσυστήματα και περιφερειακά εμφανίζονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Αυτόν το μήνα στο εργαστήριο του "Computer Για Ολους" φιλοξενήσαμε έξι ολοκληρωμένους υπολογιστές, συναρμολογημένους από ελληνικά χέρια, οι οποίοι καλούνται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας με κόστος € 1.500, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
___________________________________________________________

PC WORKSHOP

HELPDESK
Πολύτιμος βοηθός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το PC σας.

TOOLZONE
Ειδήσεις, νέες κυκλοφορίες προγραμμάτων και utilities.

HOW TO

ΦΟΡΜΕΣ ΣΤΟ MS-WORLD
Φτιάξτε απλές και λειτουργικές ηλεκτρονικές φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων χωρίς κόπο και κυρίως χωρίς να χαθείτε στις εντολές της Visual Basic For Applications.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ EXCEL
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε πλήθος από κόλπα και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα χαμένα δεδομένα από τα βιβλία εργασίας σας.

RIPPING ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ DVDs
Εάν θέλετε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας του πολύτιμου DVD σας, το οποίο παρουσιάζει σημάδια φθοράς, εδώ θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε για να τα καταφέρετε.

Dr DivX ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ DVD RIPPING
Μην μπλέκεστε με δαιδαλώδη μενού και επιλογές προκειμένου να κάνετε ένα backup των ταινιών σας. Το πρόγραμμα Dr DivX μπορεί να τα καταφέρει με λίγα κλικ του ποντικιού.

ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΜΕ ΤΟ PAINT SHOP PRO 8
Αν βαρεθήκατε το άχαρο τετραγωνισμένο τελάρο που περιβάλλει τις φωτογραφίες σας, είναι εύκολο να τις μεταμορφώσετε σε καλλιτεχνήματα με λίγη βοήθεια από το Paint Shop.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
Εάν η αγορά επιπλέον modules μνήμης σάς πέφτει ακριβή, τότε υπάρχουν κάποιες τεχνικές για να βελτιώσετε την υπάρχουσα φυσική αλλά και εικονική μνήμη του υπολογιστή σας.

WINXP INTERNET CONNECTION SHARING
Εχετε ένα μικρό ή μεγαλύτερο ο δίκτύο υπολογιστών και μία μόνο σύνδεση με το Internet Κανένα πρόβλημα. Με τα Windows XP μπορείτε να μοιράστε τη σύνδεση στο Internet σε όλους τους υπολογιστές σας.

WINDOWS XP DISK MANAGEMENT
Δείτε πως μέσα από το εύχρηστο αυτό εργαλείο των Windows XP μπορείτε να διαχειριστείτε, να μορφοποιήσετε και να χωρίσετε το δίσκο σας σε partitions, χωρίς να μπλέξετε με τις εντολές του Fdisk.

OVERCLOCKING ΜΕ ΤΟ SETFSB
Αυξήστε τις επιδόσεις του υπολογιστή σας χωρίς να πειράξετε το Bios. Το πρόγραμμα SetFSB σας επιτρέπει να κάνετε overclocking κάτω από το ελεγχόμενο περιβάλλον των Windows.
___________________________________________________________

ΣΤΟ CD-ROM ΤΟΥ ΜΗΝΑ

USER TOOLS 2003: ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ
Το CD-ROM του τεύχους αυτού είναι ασφυκτικά γεμάτο από προγράμματα που στη συντριπτική πλειονότητά τους αποσκοπούν να δώσουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τυπικός χρήστης. Αυτόν το μήνα δεν θα βρείτε βίντεο, τραγούδια, παιχνίδια ή προγράμματα γενικότερου ενδιαφέροντος, αλλά δεκάδες εργαλεία –όσα χώρεσαν στα 700Μbytes του CD – καταταγμένα σε κατηγορίες, έτοιμα να σας εξυπηρετήσουν για πολύ καιρό. Οταν λοιπόν παρουσιαστεί ανάγκη, θα ξέρετε πού να στραφείτε…
Στο CD-ROM περιλάβαμε δύο πολύ αξιόλογα προϊόντα software, τα οποία εναρμονίζονται με τη φυσιογνωμία των υπόλοιπων προγραμμάτων του μήνα. Αυτά είναι το πρόγραμμα λήψης αντιγράφων ασφαλείας Genie Backup Manager 3 και το εργαλείο πληροφόρησης και αξιολόγησης των επιδόσεων του συστήματος HARDiNFO 2002 Professional. Επίσης, περιλάβαμε στην περιοχή Focus λίγα διαλεκτά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία σαφώς ξεχωρίζει η δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών του Paintshop Pro 8.

FOCUS
Αυτόν το μήνα, στην περιοχή αυτή του CD-ROM θα βρείτε τα ακόλουθα προγράμματα:

2 Find MP3 Anniversary Edition
Ενα εύχρηστο και ταχύ εργαλείο εξεύρεσης και κατεβάσματος αρχείων MP3 από το Internet. Το πρόγραμμα είναι freeware.

Audacity 1.0
Ενα καλό πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου. Μπορεί να ηχογραφεί και να λειτουργεί ως player, ενώ μπορεί να εισαγάγει και να εξαγάγει αρχεία WAV, AIFF, MP3 και Ogg. Το πρόγραμμα είναι open source.

Celestia
Αν και στις μέρες μας κυκλοφορούν πολλά προγράμματα που θα χαρακτηρίζονταν ως “ηλεκτρονικά πλανητάρια”, το Celestia σαφώς ξεχωρίζει. Αυτοσυστήνεται ως πρόγραμμα real time 3D space simulation και όταν το τρέξετε, θα διαπιστώσετε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν απέχει από την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα είναι freeware.

Paint Shop Pro 8
Η νέα έκδοση του δημοφιλέστατου προγράμματος επεξεργασίας εικόνας αποτελεί πλέον ένα ώριμο προϊόν με πολύπλευρες δυνατότητες που το κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή των εφαρμογών του είδους του. Η έκδοση του προγράμματος που θα βρείτε στο CD-ROM λειτουργεί για 30 ημέρες.

Traktor DJ Studio 2
Το Traktor DJ Studio είναι το απόλυτο εργαλείο για τη μείξη μουσικών κομματιών που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με κορυφαίους DJs για να εξομοιώσει τις επαγγελματικές μουσΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ
ΤΕΥΧΟΣ:356/Σεπτέμβριος 2015

 Εν μέσω κρίσης όλοι ψάχνουν έναν τρόπο να κάνουν συμφέρουσες αγορές και γιατί όχι να βγάλουν κάποια έξτρα χρήματα. Το eBay μπορεί να ξεκίνησε ως site δημοπρασιών αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο παγκόσμιο πολυκατάστημα.

Αυτό το μήνα, το κεντρικό μας Αφιέρωμα, προσπαθούμε να δείξουμε (και να αποδείξουμε) ότι αξίζει τον κόπο να αγοράζει κανείς από το eBay. Ειδικά εάν πρόκειται για μικροπράγματα, όπως καλώδια, φορτιστές, θήκες για smartphones/tablets, adaptors κ.λπ, το eBay είναι μονόδρομος εάν φυσικά μας ενδιαφέρει να μην πληρώσουμε δέκα φορές πάνω αγοράζοντας από ένα Ελληνικό ή ευρωπαϊκό on-line κατάστημα.